Mimar Sinan Haftası Etkinlikleri’18

Mimarlar Odası Hatay Şubesi olarak Mimar Sinan Haftası Etkinlikleri kapsamında Ersen Gürsel Mimarlığı “Yere Ait” Sergisinin 17 Nisan 2018 tarihinde şube binamızda açılışını gerçekleştirdik, 27 Nisan 2018 tarihine kadar da şubemizde sergilenecektir.

“Ersen Gürsel “1939’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1962 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1963-1973 yılları arasında aynı kurumun Şehircilik Kürsüsü’nde asistan olarak görev yaptı.

Akademik yaşamı boyunca tarihi çevre ve sit alanları, koruma planları, kentsel planlama konularında çalışmalar yapmıştır. Side Antik Kenti Sit Koruma Planlaması üzerine yöntem araştırması, Haliç ve Çevresi Koruma Planı üzerine yöntem araştırması, İstanbul Kent Planlaması ve Yeşil Alan düzenlemeleri, bilimsel çalışmalarının başında gelir. ”

Mimarlar Odası, 1988 yılından beri her iki yılda bir Mimar Sinan anısına Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ni düzenlemektedir. Sergi ve Ödül Programı kapsamında verilen en büyük ödül, tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara verilen “Mimar Sinan Büyük Ödülü”dür. 

Meslek yaşamı boyunca mimarlığı bir kültürel üretim alanı olarak algılayışı, doğaya ve yapılı çevreye olan saygılı duruşu, meslek örgütlenmesindeki özverili çabaları, eğitim alanına verdiği katkılar, gelecek nesillere örnek teşkil eden meslek etiği tutumu, tekil yapıdan kent ölçeğine uzanan ve geniş bir yelpazede çeşitlenen duyarlı çözümleri, bitmez tükenmez enerjisi, mütevazı kişiliği yanında kararlı ve tutarlı tavrı nedeniyle, Sayın ERSEN GÜRSEL’e 2014 yılında Mimar Sinan Büyük Ödülü verilmiştir.

Ersen Gürsel’in meslek yaşamını anlatmayı amaçlayan sergi, mimarın meslek yaşamı boyunca ortaya koyduğu, mimariden planlamaya, akademik üretimlerinden meslek örgütlenmesi çalışmalarına kadar, geniş bir çerçevedeki üretimlerini kapsıyor. Akademi yıllarında planlama disiplini ile tanışması, ilk yarışma deneyimleri ile birlikte EPA Grubu’nun kurulması ve sonrasında gelen üretken bir süreç ile ilerleyen meslek hayatının öyküsü sergide izlenebilecek. Bugüne değin ürettiği mimarlıklarında, yer ile kurduğu ilişki, farklı iklim ve coğrafya koşullarına ve yerel dokulara verdiği yanıtlar bağlamında ele alınırken, eğitim yıllarında başlayan yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde edindiği izlenimleri bugüne nasıl taşıdığının izleri sürülüyor aynı zamanda. Sergi, mimarın yapı/proje üretimlerine olduğu kadar eğitim yılları ve gezileriyle oluşturduğu arka planına ve üretim sürecine de ışık tutmakta.